Misery / Misery / Misery, El Riesgo De La Fama / Misery

Novel·la en rústica

Publicat l’any 1987

320 pàgines

RESUM

Paul Sheldon és un escriptor d’èxit que pateix un greu accident de cotxe a les muntanyes de Colorado. És rescatat per Annie Wilkes, una infermera retirada i fanàtica de Sheldon que, en lloc de portar-lo a l’hospital el segresta a casa seva.

A mesura que Sheldon es recupera de les seves ferides s’adona que Annie és una psicòpata obsessiva que es va enamorar dels personatges de les seves novel·les i vol forçar-lo a escriure un final feliç per al seu personatge favorit, Misery Chastain.

Sheldon ha de trobar una manera d’escapar d’Annie abans que sigui massa tard.

 

Un altre d’aquests Top Ten en l’obra de King. I una de les recomanacions més habituals per introduir-te a la seva obra.

La «lògica» amb què veus tota la història tant des del punt de vista de la Fan #1, com del sofert escriptor, és aterridora. Perquè en el fons hi ha 2 personatges principals que porten el 95% de la història. 3 si incloem Misery, que sobrevola constantment tots dos protagonistes.

L’accident inicial de Paul. El seu rescat per part d’Annie, i la posterior convalescència a casa d’ella, aïllada de (i repudiada per) la societat. Els moments de fúria irracional d’aquesta sentinella (amb una de les imatges més inoblidables de la literatura de King que succeeix als peus… del llit de Paul Sheldon). Els descobriments que realitza Paul del passat de la seva guardiana a mesura que aconsegueix escapar-se momentàniament de la seva habitació.

I l’espera.

L’eterna espera. Que algú vegi el cotxe i comenci la seva recerca. Que s’acabi d’escriure el nou llibre amb el final que sap que això suposarà per a ell. A saber quan serà el següent càstig…

Em sembla realment un llibre rodó ple de detalls de qualitat, com aquest calendari immòbil el mes de març que ve a ser una metàfora del temps detingut i repetitiu en què s’ha convertit la vida de Paul. I aquestes sobtades arrencades de còlera que podien venir de vegades per coses nímies i d’altres en què esperava un càstig exemplar per part d’ella i es limitava a somriure-li enigmàticament. Això feia que Paul mantingués un estat de vigília constant en no saber mai per on o quan li anava a venir el nou cop. I això fa que durant la lectura estiguis en un estat d’alerta com si fosses tu l’escriptor postrat al llit intentant buscar una sortida a la teva situació.

Molt, molt recomanable.

91 personatges.

L’historia succeeix a Sidewinder (Colorado)

S’explica que en el passat Annie Wilkes va recollir un autoestopista, Andrew Pomeroy.  Aquest es dirigia cap a l’Hotel Overlook (El Resplandor) a dibuixar les seves ruïnes i explica que «es va cremar fa 10 anys. El vigilant el va cremar. Estava lloat, ¿sap?«

 

Paul Sheldon, és obligat a escriure la nova novel·la amb una maquina a la qual li faltava la lletra n. Llavors es veu obligat a omplir tots els buits deixats per aquesta lletra a mà. Stephen King, a la primera màquina d’escriure que va tenir, li faltava la lletra n.

 

En cert moment es diu del pare de Paul Sheldon que era venedor d’aspiradores. Precisament, aquest era l’ofici del pare de Stephen King.

 

Sidewinder, la (imaginària) població de Colorado on Annie Wilkes té la seva granja és la mateixa que es diu com més propera a l’Overlook a El Resplandor (tot i que està a uns 60 km’s) i per això «port segur» per a «EL Nudo Verdadero» a Dr. Sueño. Però també és important a Billy Summers. I fins al Talismà se la nomena de passada per una visita que va fer Jack Sawyer a una mina d’allà. També se la nomena en el còmic American Vampire.

 

A la Torre Oscura s’anomena la Novel·la.

 

I una curiositat:

La Saga de Misery, als 80, està composta per 4 llibres (més el 5è que escriu Paul en aquesta Novel·la) però aquí només se’ns diuen 2 títols.

«La Recerca de Misery«

«El Fill de Misery» que és el 4t de la saga

Però a «El Policia de la biblioteca», «El Retrat de Rose Madder» i «Desesperació» els personatges llegeixen l’obra de Paul Sheldon… i apareixen 3 títols més:

«El Viatge de Misery»

«L’Amant de Misery»

«Misery al paradís»

Per tant, al costat del recentment escrit «El Regreso de Misery», són 6 llibres.😉 .

 

I no té per què ser un error, ja que el 5è s’escriu als anys 80, però Rose Madder i Desesperació són de ben entrats els 90, ergo és factible (i curiós que ens entenem per aquesta via) que Paul Sheldon hagi seguit escrivint llibres de la saga.